De Tsjechische keuken – ingrediënten – 12

zuurkool
Ingrediënten van A tot Z
Dit zijn de ingrediënten die je in ieder geval in je keukentje moet hebben als je Tsjechisch gaat koken. Het zijn er niet zo veel, maar pas op: de verscheidenheid aan gerechten die er mee op tafel kunnen worden getoverd zullen je versteld doen staan.

Zuurkool
Zonder twijfel kun je zeggen dat zuurkool de belangrijkste groente is in de traditionele Tsjechische keuken. Het is de onmisbare begeleider van het varkensvlees, de worsten, de ganzen en de eenden.

Zuurkool wordt gemaakt door fermentatie (vergisting) van witte kool met behulp van de melkzuurbacteriën en gistcellen die van nature al op de bladeren van de kool aanwezig zijn. De kool wordt fijngesneden en in lagen in een luchtdicht af te sluiten pot of vat gelegd, met daartussen laagjes zout. Door het zout en het aanstampen komt het vocht uit de koolbladeren vrij, dat de kool uiteindelijk helemaal bedekt. De gistcellen zetten wat er nog aan zuurstof binnen het vat zit om in ethanol, zuren en ester, en creëren zo een omgeving waarin de melkzuurbacteriën aan de slag kunnen. Als na 6 tot 8 weken de concentratie melkzuur -die de bacteriën zelf afscheiden- is gestegen tot zo’n 2,5 %, is de witte kool zuurkool geworden. Akelig gezond en eindeloos lang houdbaar.

zuurkool

Zuurkool wordt steevast gestoofd met een gesnipperde ui, gerookt spek en kruiden als paprikapoeder, zwarte peper, piment, kruidnagel, laurier, majoraan en karwij, met soms een teentje knoflook.

Gerechten met zuurkool uit ons Tsjechische keukentje:
Zuurkoolsoep met worst
Aardappelpannenkoek met zuurkool
Eend met zuurkool
Zelné karbanátky
Zuurkoolknoedels
Zuurkoolbroodjes

zuurkool

naar de VOLGENDE PAGINA

zuurkool

naar de VORIGE PAGINA

Geef een antwoord