De Tsjechische keuken – ingrediënten – 10

vegeta
Ingrediënten van A tot Z
Dit zijn de ingrediënten die je in ieder geval in je keukentje moet hebben als je Tsjechisch gaat koken. Het zijn er niet zo veel, maar pas op: de verscheidenheid aan gerechten die er mee op tafel kunnen worden getoverd zullen je versteld doen staan.

 

Vegeta
Vegeta is niet echt typerend te noemen voor de Tsjechische keuken, maar is inmiddels zo ingeburgerd geraakt dat het vaak in recepten wordt gebruikt.
Vegeta is een mengsel van zout, kunstmatig gedroogde groenten (wortel, pastinaak, uien, selderij, peterselie), de smaakversterkers mononatriumglutamaat (E621) (bij ons beter bekend als ve-tsin) en natriuminosinaat (E631), suiker, maïszetmeel, specerijen, en riboflavine (E101) voor het gele kleurtje. Een soort bouillon dus. Het wordt gebruikt om soepen, sauzen, stoofschotels en gehaktmengsels op smaak te brengen. Het wordt geproduceerd door Podravka, een Kroatische firma, en is in heel Oost-Europa populair.
Sinds de vrije markt haar intrede heeft gedaan in dit deel van Europa kwamen er natuurlijk kapers op de kust. Zo kwam b.v. Nestlé in Servië en Montenegro met “Začin c” en in Tsjechië, Slowakije en Polen wordt onder de merknaam “Sanvee” een dergelijk goedje verkocht als “Superveget”.
Als je geen van deze spullen kunt krijgen zou ik gewoon groentebouillon gebruiken. Dat is dan wel niet helemaal hetzelfde, maar het is een acceptabel alternatief.

vegeta_vossebessenVossebessen
De vossebes of rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea) is de vrucht van een dwergstruik uit de heidefamilie. Niet te verwarren met de hier veel bekendere cranberry (Vaccinium macrocarpon), waar je vooral tijdens de kerstdagen mee wordt doodgegooid. Cranberries komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en groeien in Europa vrijwel uitsluitend op de Nederlandse waddeneilanden nadat daar -zo wil het verhaal- in 1845 een vat met besjes is aangespoeld. De smaak van die bessen is minder geschikt voor de Tsjechische keuken.
Vossebessen dus, en wat we in de regel nodig hebben zijn geen verse bessen, maar vossebessencompôte. Die wordt veel gebruikt als smaakmaker in sauzen en stoofpotten, vooral van wild, gaat goed samen met schnitzel of kipfilet en is absoluut onmisbaar als garnituur bij svíčková (in azijn en groenten gemarineerd rundergebraad), een van de bekendste Tsjechische gerechten. Die compôte is bij ons misschien niet altijd even makkelijk te krijgen, maar in Duitsland staan ze in iedere supermarkt in het schap als Preiselbeeren. Zweedse winkels, die verkopen het ook nogal eens. Nee, we noemen geen namen.

gerechten die nooit op tafel verschijnen zonder vossebessen:

Svíčková na smetaně
Hertengoulash
Linzenpaté
Eend met rode kool

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VOLGENDE PAGINA

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VORIGE PAGINA

 

Geef een antwoord