De Tsjechische keuken – ingrediënten – 9

Tsjechische keuken - ingrediënten
Ingrediënten van A tot Z
Dit zijn de ingrediënten die je in ieder geval in je keukentje moet hebben als je Tsjechisch gaat koken. Het zijn er niet zo veel, maar pas op: de verscheidenheid aan gerechten die er mee op tafel kunnen worden getoverd zullen je versteld doen staan.

 

Reuzel
Reuzel, ook wel smout genoemd, is het gesmolten vet van een varken. Je kunt het zo op je boterham smeren, bij wijze van boter, maar dat mag niet van de weight watchers. We gebruiken het dus alleen in de keuken en met de gordijnen dicht.
Het mooie van reuzel is niet alleen de volle smaak, maar ook de eigenschap dat het een hoge verbrandingsgraad heeft. Boter verbrand als het boven de 130°C. komt; reuzel pas bij 180°C. Daarom gebruiken we dat liever wanneer we vlees moeten aanbraden. Plantaardige olie is een prima en veel gebruikt alternatief en heeft als voordeel dat het onverzadigde vetten bevat.

reuzel

Spek
Spek komt van de rug of de buik van het varken. Dat van de rug is het vetste, het buikspek bevat meer vlees en wordt daarom ook doorregen spek genoemd. Spek wordt geconserveerd door het te zouten, te roken en/of te koken.
Kaantjes -om volledig te zijn- dat is de uitgebakken zwoerd (de huid met de daaronder liggende vetlaag) van het beestje. Kaantjes van eend of gans zijn overigens ook niet te versmaden. Door het heel zachtjes te bakken smelt het vet en blijven de knapperige, zoute kaantjes over. In Tsjechië meestal gekruid met -uiteraard- karwij.

reuzelUi
Ach, in welke keuken zijn uien nu niet onmisbaar? We zetten het er voor de volledigheid maar bij. Voor het koken gebruik je vrijwel altijd witte uien. Rode uien, in flinterdunne ringetjes gesneden, worden vaak gebruikt om rundergoulash en koude voorgerechten te garneren.

Recepten uit het Tsjechische kookboek met reuzel, spek en uien:
Noedels met witte kool
Bigos uit ostrava
Eend met zuurkool
Varkensgoulash
Uhlířina
Svíčková na smetaně
Paardengoulash
Zuurkool

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VOLGENDE PAGINA

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VORIGE PAGINA

 

Geef een antwoord