De Tsjechische keuken – ingrediënten – 7

Paddenstoelen
Ingrediënten van A tot Z

Dit zijn de zaken die je in ieder geval in je keukentje moet hebben als je Tsjechisch gaat koken. Het zijn er niet zo veel, maar pas op: de verscheidenheid aan gerechten die er mee op tafel kunnen worden getoverd zullen je versteld doen staan.

 

Paddenstoelen
paddenstoelenTsjechië is een van de weinige Europese landen waar je onbeperkt in het wild paddenstoelen kunt plukken, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Die paddenstoelen, alle mogelijke en onmogelijke soorten die je je maar voor kunt stellen, worden verwerkt in soepen, sauzen, stoofpotjes en taarten, en wat er niet meteen kan worden opgegeten wordt ingemaakt in kruiden, olie en azijn.
Alhoewel er de laatste jaren ook bij ons steeds meer verschillende soorten paddenstoelen op de markt en in de super worden aangeboden, zijn wilde paddenstoelen toch niet altijd even goed verkrijgbaar of betaalbaar. Een goed alternatief is om een bakje doodgewone huis-tuin-en-keuken-champignons (of beter nog: kastanjechampignons) te nemen en dat te mengen met een handje gedroogde wilde paddenstoelen, zoals b.v. eekhoorntjesbrood.

Gerechten met paddenstoelen:
Boheemse kulajda
Aardappelgoulash met worst
Svratka goulash
Paprika kip
Champignons met noten
Boheemse paddenstoelentaart
Linzensalade met champignons
Paddenstoelen in azijn
Kaantjes van paddenstoelen
Rijst met champignons
Zwarte kuba

 

Tsjechische keuken - ingrediëntenPaprikapoeder

Paprikapoeder wordt in de eerste plaats natuurlijk gebruikt voor het kruiden van goulash en aanverwante stoofpotten. Het beste poeder komt uit Hongarije, en voor een fatsoenlijke goulash is dat eigenlijk het enige poeder dat in aanmerking komt. In de Tsjechische keuken gebruiken we vrijwel uitsluitend twee soorten: zoete (sladká) en scherpe (pálivá). In Duitsland zouden we ze Edelsüß en Rosenscharf noemen. De eerste gebruik je voor de volle paprikasmaak en de mooie rode kleur, de tweede voor de pittigheid. Andere soorten paprikapoeder zoals we die uit Hongarije kennen, zowel mildere als scherpere, die hebben we niet nodig.

 

Gerechten die we zonder paprikapoeder beter kunnen vergeten:
Penssoep
Goulashsoep
Bigos uit Ostrava
Varkensgoulash
Ragout uit Domazlice
Oma’s gehaktballetjes
Tsjechische goulash
Goulash uit Karlsbad
Paprikás csirke
Karperfrietjes

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VOLGENDE PAGINA

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VORIGE PAGINA

 

Geef een antwoord