De Tsjechische keuken – ingrediënten – 6

Mierikswortel
Ingrediënten van A tot Z
Dit zijn de zaken die je in ieder geval in je keukentje moet hebben als je Tsjechisch gaat koken. Het zijn er niet zo veel, maar pas op: de verscheidenheid aan gerechten die er mee op tafel kunnen worden getoverd zullen je versteld doen staan.

 

Mierikswortel
MierikswortelMierikswortel wordt al duizenden jaren verbouwd. Het schijnt dat de Egyptenaren de plant al kenden, zo’n 3500 jaar geleden. Volgens de oude Grieken zou het Orakel van Delphi tegen Apollo hebben gezegd dat de plant zijn gewicht in goud waard is. Daarbij moet je weten dat Apollo niet alleen de god was van muziek, waarheid, poëzie, zon en profetie, om maar een greep uit zijn takenpakket te doen, maar ook van de geneeskunst. De Griekse arts en botanist Dioscorides beschreef de plant in zijn werken, evenals de Romeinen Cato (de Oudere) en Plinius (ook de Oudere). De plant is nooit weg geweest: gedurende de middeleeuwen werd ze zowel als geneesmiddel en als smaakmaker gebruikt, en in de 17de eeuw namen kolonisten het spul mee naar Noord-Amerika, waar zowel George Washington als Thomas Jefferson het in hun groentetuintje hadden staan.
Hoewel ook de bladeren van de mierikswortel eetbaar zijn, zit het voornaamste deel van de plant onder de grond: een harde, lange penwortel. Die ruikt eigenlijk nergens naar, maar dat veranderd dramatisch zodra je hem raspt. Door het breken van de celwanden komt er zo’n golf van mosterdolie vrij dat het je neus en je ogen niet onberoerd zal laten.
Geraspte mierikswortel moet je meteen gebruiken, want de smaak, die op het moment van raspen scherper is dan de heetste mosterd, vervliegt al snel. Dat kun je voorkomen door het spul meteen te mengen met azijn, en azijn is dan ook het belangrijkste bestanddeel van mierikswortelsaus. Geraspte appel, bouillon en/of room, dat wordt er ook vaak aan toegevoegd.
Mierikswortel smaakt vooral erg goed bij rund- en varkensvlees, ham en vis.

Recepten uit het Tsjechische kookboek met mierikswortel:
Hamrolletjes met mierikswortel
Popovicky goulash
Rundvlees met mierikswortel
Praagse ham
Karper op Joodse wijze
Zalm met mierikswortelsaus


Mosterd
Mosterd wordt veel gebruikt, niet alleen als smaakmaker in vlees- en visgerechten, sauzen en stoofpotten, maar vooral ook als begeleider van de maaltijd. Het zuur helpt om vet af te breken en dat is in de Tsjechische keuken zo af en toe geen overbodige luxe.
Een geliefde snack die op zowat iedere braderie, weekmarkt of andere happening wordt verkocht is een gebraden worst met een dikke snee bruin brood en een ferme kwak mosterd.

Een paar gerechten waarbij we de mosterdpot zeker niet kunnen missen:
Gebraden varkensknie
tatarák
Spaanse vogel
Runderlapjes met mierikswortel
Gefrituurde kip
Zalm met noten, honing en mosterd
Bloemkoolgnocchi

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VOLGENDE PAGINA

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VORIGE PAGINA

 

Geef een antwoord