De Tsjechische keuken – ingrediënten – 5

Maanzaad
Ingrediënten van A tot Z
Dit zijn de zaken die je in ieder geval in je keukentje moet hebben als je Tsjechisch gaat koken. Het zijn er niet zo veel, maar pas op: de verscheidenheid aan gerechten die er mee op tafel kunnen worden getoverd zullen je versteld doen staan.

 

Maanzaad
maanzaadVergeet Afghanistan, vergeet Pakistan, vergeet Iran en vergeet de rest van Azië ook maar meteen even. De grootste producent van maanzaad ter wereld, met een productie van bijna 13.000 ton per jaar, dat is de Tsjechische Republiek.
Maanzaad kennen we natuurlijk allemaal als die kleine korreltjes op die harde broodjes, die zo akelig tussen je tanden kruipen. Dat is jammer, want maanzaad verdient beter. Het is werkelijk heerlijk op, over en in zoete gerechten, vooral taarten en zoete knoedels of spätzle. Van die laatste twee eten we er in de Lage Landen niet veel van, en ook dat is jammer.
Maanzaad of blauwmaanzaad is het zaad van de slaapbol, beter bekend onder de wetenschappelijke naam van Papaver somniferum var. album. Niet helemaal dezelfde plant als die waarvan opium wordt gemaakt (dat is de Papaver somniferum subsp. somniferum), maar toch. Het eten van een flinke portie maanzaad kan, geloof het of niet, leiden tot een positieve drugtest. Niet dat je er meteen van op je benen staat te wankelen, verre van dat, maar als je voorbij de douane van een land als, pak ‘m beet, Maleisië moet, dan zou ik er toch voorzichtig mee zijn.

Gerechten met maanzaad:
Aardappelnoedels met maanzaad


Majoraan
Majoraan (Origanum majorana) is ook bekend als echte marjolein of worstkruid. De plant komt oorspronkelijk uit het oosten van het Middellandse Zeegebied, maar is al sinds de oudheid bekend in Europa. Majoraan heeft een intens aroma dat wel iets van tijm heeft, maar het is zachter van smaak en zoeter. In de Tsjechische keuken wordt het voornamelijk gebruikt voor het kruiden van stoofschotels, zuurkool, soep en natuurlijk worsten.

Een kleine greep uit de vele Tsjechische gerechten die worden gekruid met majoraan:
Aardappelpannenkoek met zuurkool
Bigos uit Ostrava
worstgoulash
Zuurkoolknoedels
Tsjechische goulash
goulash van hert
Boheemse paddenstoelentaart
Bramboráky

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VOLGENDE PAGINA

 

 

Tsjechische keuken - ingrediënten

 

naar de VORIGE PAGINA

 

Geef een antwoord