De Tsjechische Keuken – Ingrediënten 1

Tsjechische keuken - ingrediënten
Ingrediënten van A tot Z
Dit zijn de zaken die je in ieder geval in je keukentje moet hebben als je Tsjechisch gaat koken. Het zijn er niet zo veel, maar pas op: de verscheidenheid aan gerechten die er mee op tafel kunnen worden getoverd zullen je versteld doen staan.

Aardappelen

Aardappelen

De aardappel is een niet weg te denken basisvoedsel in de keuken van Tsjechië sinds het gewas via de noorderburen het land binnen kwam. De noorderburen, want het Tsjechische woord voor aardappelen, brambory, is afgeleid van Braniborsko, wat Brandenburg betekent. Brandenburgers dus eigenlijk. Het was nl. de Pruisische koning Frederik de Grote (1712-1786) die zich grote inspanningen heeft getroost voor de promotie van de aardappel, een gewas dat met relatief weinig moeite en weinig plaats een grote opbrengst oplevert aan uiterst gezonde voedingsmiddelen. Hij was de eerste die zijn onderdanen middels verordeningen (de zgn. “Kartoffelbefehle”) opdracht gaf de knolletjes aan te planten. Op het graf van de koning in Potsdam liggen dan ook steeds een paar aardappelen als eerbetoon.
Ook zijn tijdgenote en grote rivale, de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia, heeft geprobeerd de aardappel populair te maken door plaatsen aan te wijzen waar de plant verbouwd moest worden. Een drastische maatregel als Frederik met zijn aardappelverordening heeft zij echter nooit genomen. Had ze dat wel gedaan, dan hadden de aardappelen in het Tsjechisch nu misschien Rakušané (Oostenrijkers) geheten?
Hoe dan ook, zonder aardappelen geen Tsjechisch eten. Zo simpel is het. De knollen worden niet alleen gebruikt om te koken, te bakken of puree mee te maken, maar we hebben ze ook nodig voor de fameuze knoedels, de knedlíky, al dan niet gevuld met spek, pruimen of andere zaken.
Als je in Tsjechië aardappelen koopt, let dan op het type: “A” zijn de vastkokers, “C” de kruimige aardappelen en “type B” zit er tussenin.

Een kleine greep uit de vele Tsjechische gerechten waarin aardappelen de hoofdrol spelen:
Aardappelsoep met rozemarijn
Aardappelsoep met room
Aardappelknoedels met spek
Aardappelpannenkoek met zuurkool
Aardappelgoulash met worst
Schnitzel in aardappelbeslag
Aardappelschnitzel
Aardappelknoedels met pruimen
Bramboráky
Romige aardappelsalade
Aardappelknoedeltjes met maanzaad
Zoete aardappelpannenkoekjes

Augurken

 

Augurken

Al net zo onmisbaar als aardappelen zijn augurken. Ze worden gebruikt als kruiderij in stoofpotten en sauzen, maar ook als begeleider bij allerlei vleesgerechten, vooral als die vergezeld gaan van aardappelpuree.
De Tsjechische augurken zijn iets anders als die van ons. Zo heeft de azijn een hogere zuurgraad (8%, tegen rond de 5% bij ons), wat natuurlijk gevolgen heeft voor de verhoudingen van de andere ingrediënten, met name voor de suiker. Ook worden er voor de inmaakazijn andere kruiden gebruikt zoals mierikswortel, knoflook, kaneel en piment. Op deze pagina staat een recept voor het inmaken van augurken zoals dat in het Moravische Znojmo gebeurt, want daar vandaan komen, daar is iedere Tsjech het wel over eens, de beste augurken ter wereld.
Met de augurken uit de buurtsuper kom je ook een heel eind. Zorg in ieder geval dat je altijd een pot in huis hebt, anders kom je in de problemen.

Gerechten uit de Tsjechische keuken waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de augurk:
Beulszweep
Goulash uit Znojmo
Rosbief uit Znojmo
Spaanse vogel
Salade van witvis
Aardappelsalade met appel

Tsjechische keuken - ingrediënten
volgende pagina

naar de VOLGENDE PAGINA

Geef een antwoord